IMC: alternatieve scenario’s om vaccinatiesnelheid aan te houden

05.06.2021

Onzekerheid van leveringen doet IMC zoeken naar alternatieve scenario’s om vaccinatiesnelheid aan te houden.

Vorige week besliste de IMC om tijdelijk een leeftijdsgrens van 41 jaar in te stellen voor het Janssen vaccin (J&J) naar aanleiding van een zeer zeldzame nevenwerking met ernstige trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na vaccinatie.

Door latere leveringen en nu ook deze leeftijdsgrens dreigt de vaccinatiecampagne enige vertraging op te lopen. Tegen de achtergrond van potentiële nieuwe varianten blijft het in het kader van de bestrijding van de pandemie cruciaal om zo snel mogelijk iedereen volledig te vaccineren.

De IMC vraagt nu aan de Task Force om - in analogie met een aantal andere Europese landen - te onderzoeken of en hoe het wenselijk en mogelijk is om jongeren tussen 18 en 40 jaar een geïnformeerde keuze te laten maken voor enerzijds het J&J en anderzijds het Astra-Zeneca-vaccin. Daarbij zouden personen vrijwillig die keuze kunnen maken om gevaccineerd te worden. “Vrijwillig” betekent dat elkeen die hier niet voor kiest, toch in aanmerking blijft komen voor een mRNA-vaccin.

De Task Force zal nu verder onderzoeken hoe die optie van vaccinatie na geïnformeerde keuze in de praktijk zou kunnen gebracht worden met aandacht voor zowel de juridische als ook de operationele 2 aspecten van de uitnodiging en boeking van de vaccinatie. Op basis hiervan en van de verdere studie van het afwegen van voor- en nadelen van de diverse vaccins zal de IMC dan een beslissing nemen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht