• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

IMC: vaccinatie 16-17-jarigen

05.06.2021

Nu ook vaccinatie van 16-17-jarigen

Zaterdag 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid principieel om ook aan de 16-en 17-jarigen een vaccinatie tegen COVID-19 aan te bieden, volgens modaliteiten die uitgewerkt worden door de Task Force. Dit zal gebeuren met het Pfizer-vaccin, dat voor deze leeftijdsgroep de toelating van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) verkreeg. In het begin van dit jaar werden in ons land de 16-17-jarige zorgverleners die stage liepen in o.a. woonzorgcentra er reeds mee gevaccineerd.

De vaccinaties van deze jongeren zal aansluiten op deze van de 18-jarigen. Vanaf juli zullen zij een uitnodiging ontvangen voor hun eerste dosis. De 16-17-jarige adolescenten met de hoogste risico’s (zogenaamde co-morbiditeiten) komen prioritair aan bod.

Volgens de Wet op de Patiëntenrechten mag de 16-17 jarige zelf beslissen of hij/zij zich laat vaccineren. De toestemming van de ouders is daarvoor niet nodig, omdat de jongere ‘medisch meerderjarig’ is. Hij/zij wordt in staat geacht om hierover zelf te kunnen beslissen.

De vaccinatie van kinderen jonger dan 16 is nog niet aan de orde. Hiervoor zijn bijkomende wetenschappelijke en ethische analyses noodzakelijk. 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht