• Ons aanbod voor artsen in opleiding

  Heb je de Startersgids voor artsen in opleiding 2022 nog niet besteld? Vraag dan hier jouw GRATIS exemplaar aan.

  Om kennis te maken met het Vlaams Artsensyndicaat bieden we jou graag ons Startersaanbod.
  Voor € 30 (i.p.v. € 50) word je lid van ons syndicaat tot eind 2023.
  Dan ondervind je zelf wat wij voor jou kunnen betekenen.
  Geïnteresseerd? Klik hier voor ons Startersaanbod.
   

KCE: vaccinatiegraad tegen COVID-19 in Belgische ziekenhuizen en woonzorgcentra

29.09.2021

Vaccinatiegraad tegen COVID-19 van het personeel in de Belgische ziekenhuizen en woonzorgcentra

De Task Force vaccinatie vroeg aan het KCE om de vaccinatiegraad van de Belgische zorginstellingen (ziekenhuizen en woonzorgcentrum) te meten. Hiervoor werden de gegevens van de RSZ (werkgevers) en van VaccinNet+ gekoppeld (toegestaan na overleg 21/148 van het Informatieveiligheidscomité). Deze koppeling werd uitgevoerd door het eHealth-platform, waarna het KCE de gegevens geanonimiseerd verkreeg.

Deze KCE-meting geeft informatie over de vaccinatiegraad in alle Belgische zorginstellingen (met meer dan 20 werknemers) met verdere detailinformatie per type instelling, provincie en leeftijdsgroep. Het KCE kan de instellingen echter niet op naam identificeren. 

In het KCE-rapport wordt de vaccinatiegraad per gepseudonimiseerde zorginstelling nagegaan, voor alle beroepscategorieën samen. Er kan echter geen onderscheid worden gemaakt tussen de verschillende beroepscategorieën (bv. tussen zorg- en niet-zorgpersoneel). Bovendien is de analyse beperkt tot de medewerkers in loondienst, en worden dus de zorgverleners met een zelfstandig statuut (bv. artsen in niet-universitaire ziekenhuizen) uitgesloten.

Algemene opmerkingen:

 • De vaccinatiegraad neemt toe met de leeftijd. Medewerkers binnen de jongste leeftijdscategorieën (18-34 en 35-44 jaar) vertegenwoordigen twee derde van het niet-gevaccineerde personeel.
 • In alle deelstaten is de vaccinatiegraad in de ziekenhuizen hoger dan die van de woonzorgcentra en die van de algemene bevolking van dezelfde leeftijd. In Vlaanderen is dit ook het geval voor het personeel van de woonzorgcentra. Anderzijds is in Wallonië en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de vaccinatiegraad van het personeel van de woonzorgcentra even hoog als die van de algemene bevolking.

 

Deze analyses werden uitgevoerd in samenwerking met de RSZ, de Kruispuntbank Sociale Zekerheid en het eHealth platform.   

De KCE studie is complementair aan de Sciensano-rapportering (vaccinatiegraad van de zorgverleners maar niet op instellingsniveau) en die van de deelstaten (voor een selectie van vrijwillig deelnemende instellingen per deelstaat). Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) publiceert deze week de eerste resultaten op naam op de website www.zorgkwaliteit.be.

U kan het volledige rapport hier raadplegen.


Verdere toelichting over deze resultaten zal worden gegeven in de Q&A voor de pers van de Task Force Vaccinatie op zaterdag 2 oktober van 11u tot 12u. 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht