Psychologische ondersteuning voor zorgverleners

31.03.2020

Online-platform De ZorgSamen: veerkracht van zorgverleners verhogen tijdens én na de crisis

De zorgsector geeft vandaag alles wat ze heeft. We zitten midden in een gezondheidscrisis van een nooit geziene omvang. De Covid-19-pandemie heeft een enorme impact op wie in de zorg werkt: artsen, zorgpersoneel en iedereen die achter de schermen bijdraagt om het systeem draaiende te houden. Niet één week, niet twee weken, maar nog wekenlang. Het “samen de zorg organiseren”, nu en na de crisis, is een grote uitdaging. In samenwerking met een hele reeks partners lanceert Zorgnet-Icuro het online-platform De ZorgSamen om iedereen die in de zorg werkt mentale ondersteuning te bieden.

Het is cruciaal om de medewerkers in de zorg psychologisch te ondersteunen en hun veerkracht te laten behouden om uitval te voorkomen. Dat is nu belangrijk, maar ook nadat de meest acute fase van de crisis zal geweken zijn. Het is te verwachten dat de druk op de gezondheidszorg nog maanden zal aanhouden. Een toestroom aan patiënten, die nu geen beroep doen op gezondheidszorg, zullen vanaf de zomer de druk op het systeem en onze medewerkers verder doen toenemen. Zorgen voor de zorgende – ook na de acute fase -  is daarom geen “nice to have” maar een absolute noodzaak in deze uitzonderlijke tijden.

In samenwerking met een reeks partners uit de bredere gezondheidszorg lanceert Zorgnet-Icuro De ZorgSamen. Dit platform wil via een trapsgewijze aanpak het mentaal welbevinden van alle medewerkers in de zorg gericht ondersteunen. De ZorgSamen is er voor iedereen die werkt in de zorg, ongeacht hun statuut of functie: artsen, verpleegkundigen, middenkader, logistiek en administratief medewerkers, schoonmaak- en keukenmedewerkers… en ongeacht de zorgsetting waarin ze werken: in ziekenhuizen, woonzorgcentra, eerste lijn, welzijn of thuiszorg.

Stapsgewijze aanpak

1. Het informatieplatform www.dezorgsamen.be is sinds dinsdag 31 maart online. Op de website vind je antwoorden op de volgende vragen:

  • Hoe zorg ik voor mezelf?
  • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
  • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
  • Hoe zoek ik professionele hulp?

Alle aangeboden informatie is bijeengebracht door experten en wetenschappelijk gefundeerd. Het platform heeft een interactief karakter: zorgverleners kunnen vragen stellen, en tips en tricks met elkaar delen.

In samenwerking met de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk wordt een netwerk voor directe (telefonische) ondersteuning opgezet. Indien nodig is ook een consultatie bij de bedrijfsarts mogelijk. Hij kan na een klinische inschatting doorverwijzen naar gepaste psychologische begeleiding. De projectpartners bouwen een aanbod van beschikbare therapeuten uit. Arts in Nood en Doctors4Doctors bemannen voor artsen een specifieke hulplijn.

2. In stap 2 zullen via het platform begeleide chatsessies, webinars en workshops aangeboden worden, zowel met een brede focus als naar specifieke doelgroepen of soorten voorzieningen.  De tips voor zelfzorg en onderlinge steun worden verder gekoppeld aan beschikbare evidence-based tools.

3. In een derde stap zal via een online bevraging beleidsinformatie samengebracht worden over de psychosociale belasting en de nood aan ondersteuning. Dit onderzoek gebeurt in samenwerking met alle Vlaamse universiteiten.

Wat maakt dit platform uniek?

Het platform brengt expertise in psychologische ondersteuning samen uit de verschillende Vlaamse universiteiten, verenigingen en koepelorganisaties en biedt een complementair en gebalanceerd aanbod.

Meer informatie vindt u op www.dezorgsamen.be.

Bron: www.zorgneticuro.be
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht