Risico op overheidsbemoeizucht bij Recip-e (De Specialist)

02.09.2021

Een artikel van De Specialist

 

Bvas vroeg om meer betrokken te worden bij Vidis dat zich onder meer bezighoudt met de processen die met geneesmiddelen te maken hebben: voorschrijven, afleveren, inname, consultatie en update van het medicatieschema. Zopas werd een gebruikersgroep opgericht waarvoor twee effectieve artsen per syndicaat (NL, FR) worden afgevaardigd. Bvas waarschuwt ook voor te veel overheidsbemoeizucht bij Recip-e.

"Vandaag zijn het vooral de apothekers die het bij Vidis voor het zeggen hebben in de strategische groep", legt dr Moens (Bvas) uit. "Een gebruikersgroep is dus welkom."

De vertegenwoordiging die werd afgesproken is twee effectieve artsen per syndicaat: 1 Nederlandstalige  en 1 Franstalige, met elk een plaatsvervanger.

Marc Moens meldt ook dat elektronisch voorschrijven via Recip-e niet aan bod kwam op de recentste medicomut, terwijl hij toch een bedenkelijke ontwikkeling ziet. Er is immers onlangs een wetsontwerp diverse bepalingen inzake gezondheid klaargestoomd op het kabinet Vandenbroucke. "Blijkbaar schijnt niemand er aanstoot aan te nemen dat het FAGG, Riziv en Smals (met Frank Robben) het geneesmiddelenvoorschrift overnemen samen met het doorverwijsvoorschrift (vb. van chirurg naar verpleegkundige, van orthopedist naar kinesitherapeut, van tandarts naar stomatoloog enzovoorts)."

De Bvas-topman wil dat niet over zijn kant laten gaan want zo krijgt de overheid wel erg veel in de pap te brokken inzake gevoelige data. "Bvas (en Recip-e zelf) trachten er nog iets aan te doen op politiek niveau."

Wat Vidis zelf betreft: de gebruikersgroep bekijkt de end-to-end benadering van de processen 

  • die met geneesmiddelen te maken hebben: voorschrijven, afleveren, inname, consultatie & update medicatieschema;
  • die met volgende systemen van gegevensdeling werken: kluizen, Recip-e, Gedeeld Farmaceutisch Dossier (Farmaflux), Hoofdstuk IV attesten (MyCareNet) en SAM v2.

 

Vidis doet dat zowel voor actoren uit de ambulante als uit de ziekenhuissector. De gebruikersgroep moet zich focussen op het identificeren en het voorstellen van oplossingen voor problemen die de scope van de gebruikersgroepen van individuele systemen van gegevensdeling overstijgen, zoals bv:

  • betere orkestratie en afstemming van de processen van geneesmiddelen (= doelstelling Vidis),
  • interoperabiliteit tussen systemen van gegevensdeling
  • communicatie naar gebruikers van systemen van gegevensdeling

 

Ook andere beroepsgroepen die met medicatieschema's werken, zijn vertegenwoordigd: naast artsen (zowel huisartsen als specialisten) ook apothekers, verpleegkundigen, tandartsen, vroedvrouwen. En tot slot ook de patiënten.

bron: De Specialist

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht