Vaccinatiecampagne nog steeds op schema

30.01.2021

Vaccinaties in woonzorgcentra en ziekenhuizen verlopen verder zoals gepland. Dat meldt het regeringscommissariaat Corona.

De Pfizer-vaccinaties in de woonzorgcentra gaan onverminderd voort. Heel wat huisartsen en thuisverpleegkundigen die aan een wzc verbonden zijn, kregen intussen ook al dit vaccin toegediend. De bijwerkingen die na vaccinatie worden gemeld, blijken mild te zijn, zoals wat verhoogde temperatuur of pijn in de bovenarm. 

Sinds vorige week nam ook de vaccinatie van zorgverleners op spoedgevallen, intensieve zorgen en de COVID-afdelingen in de ziekenhuizen met het Pfizer  en ook het Moderna-vaccin een aanvang. De verminderde levering van Moderna vaccins (25.200 ipv 31.200) zal weinig impact hebben op de vaccinatiecampagne, zolang Moderna zijn volgende leveringen, die veel belangrijker zijn, nakomt.

Voor ons land staat de teller nu op bijna 271.000 vaccinaties, waardoor we momenteel  in lichte mate voorliggen op het oorspronkelijke vaccinatieschema. Europees zitten we daarmee mee in het peloton.

Momenteel wacht de Taskforce vaccinatie het advies van de Hoge Gezondheidsraad af over welke doelgroepen het best met het AstraZeneca vaccin worden ingeënt. De aangekondigde verminderde leveringen in februari omwille van productieproblemen bij AstraZeneca, zullen op korte termijn de opstart van de volgende fase wel vertragen.

In het tweede kwartaal, als de vaccinatiecentra op kruissnelheid moeten komen, verwachten we naast Astra-Zeneca, grotere hoeveelheden van het Pfizer-vaccin en vermoedelijk ook al het Janssen-vaccin vanaf april. De eerdere simulatie om voor de zomer te kunnen beginnen met de laatste fase – de gezonde volwassenen – blijft voorlopig dan ook behouden.

Grote wendbaarheid nodig
De moeilijkheden die de producenten momenteel ondervinden om hun leveringen waar te maken, vraagt een grote flexibiliteit van iedereen die bij de vaccinatie betrokken is. De Taskforce vaccinatie houdt de vinger aan de pols: ze maakt wekelijks voor elk vaccin (momenteel Pfizer en Moderna) een overzicht inclusief een voorspelling voor de komende weken. Op basis daarvan kunnen de deelstaten hun distributieplanning opmaken en aanpassen wanneer nodig.

Uit het huidige overzicht blijkt dat volgende week in België een eerste dosis kan toegediend worden bij 58.625 5.750 personen met respectievelijk het Pfizer of het Moderna vaccin. Bijkomend zal volop de 2de dosis in de woonzorgcentra toegediend worden, waardoor de immuniteit de komende weken maximaal zal worden opgebouwd bij deze ouderen.

Op termijn zullen gelijkaardige overzichten worden opgemaakt voor de andere vaccins.


Belangrijkste bevindingen:

  • Vanaf volgende week ligt het gemiddeld aantal toe te dienen eerste dosissen vast op 58.625 voor Pfizer en 5.750 voor Moderna. Voor Moderna is er vanaf 22/2 een stijging van dit plafond naar 15.000. Daarbij dient rekening gehouden met de 2e dosis die moet toegediend worden. De tabel bevat ook detailcijfers per deelstaat (met onderscheid tussen de doelgroepen woonzorgcentra en ziekenhuizen);
  • Het tijdelijk cumuleren van stocks in de tweede helft van januari 2021 is een vereiste om de tweede dosis te kunnen garanderen;
  • Noodzaak om te plannen op basis van week n-1. De realiteit heeft immers uitgewezen dat voorziene leveringen kunnen variëren. Bovendien betekent een aangekondigde levering bvb in de week van 25 januari niet noodzakelijk een levering op de eerste dag van de week betreft.
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht