Voedingsaanbevelingen voor volwassenen: advies Hoge Gezondheidsraad

01.10.2019

 In overleg met de bevoegde autoriteiten van het land, heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een advies uitgewerkt over de prioriteiten met betrekking tot voedselkeuzes die effectief kunnen bijdragen tot het behoud en de promotie van een goede gezondheid.De aanbevelingen die in dit nieuwe 'FBDG'-advies worden geformuleerd, gelden voor de volwassen bevolking en zijn onderbouwd door recente wetenschappelijke gegevens. Ze zijn praktisch en houden rekening met de eetcultuur van de bevolking

Allereerst werd een inventaris opgemaakt van de belangrijkste gezondheidsproblemen die in België met voeding verband houden. Een lijst van de voedingsmiddelen die daarbij betrokken zijn werd opgemaakt in een volgorde van belang, startende met die voedingsmiddelen waarvan een tekort of een teveel de grootste impact hebben op onze gezondheid. De betrokken voedingsmiddelen werden in groepen ingedeeld. De gebruikelijke consumptie ervan door de Belgische bevolking werd samengevat op basis van resultaten van de voedselconsumptiepeiling die in 2014 in België werd uitgevoerd.

Rekening houdend met al het voorgaande werden dan praktische voedingsaanbevelingen opgesteld met betrekking tot de betrokken voedingsmiddelen en –patronen; deze aanbevelingen richten zich in de eerste plaats tot de gezonde volwassen bevolking. Verder schenkt dit advies aandacht aan aspecten van duurzaamheid, aan sociale aspecten  van het verband tussen voedingsgewoonten, gezondheid en welzijn en aan hoe we best communiceren over voeding met het doelpubliek.

Dit advies eindigt met enkele kernboodschappen waar we de meeste aandacht aan zouden moeten geven om onze gezondheid te vrijwaren en te bevorderen gelet op het verband met ziektelast:

  1. Teneinde van de voordelen van volle graanproducten te genieten, verdient het de voorkeur dat ze geraffineerde graanproducten vervangen, bv. eet volkorenbrood i.p.v. wit brood, verkies volkoren deegwaren eerder dan witte deegwaren, enz. Eet dagelijks minstens 125 gram volle graanproducten conform uw energiebehoefte.
  2. Eet dagelijks 250 gram fruit. Dit komt overeen met gemiddeld 2 stukken fruit. Om te veel aan suiker en/of toegevoegd vet te vermijden, gaat de voorkeur uit naar vers fruit zonder toevoeging van suiker of vet. Varieer in soorten fruit en laat je leiden door het seizoen. Was steeds en schil zo nodig het fruit voor het eten. Eet dagelijks minstens 300 gram groenten (rauw of bereid). Varieer in soorten groenten en laat je leiden door de groenten van het seizoen. Dit zal een gamma aan nuttige vitamines en mineralen aanleveren.
  3. Eet wekelijks peulvruchten. Dit laat toe om bepaalde eiwitten en essentiële aminozuren uit diverse bronnen te combineren. Vervang minstens één maal per week vlees door peulvruchten. Peulvruchten en andere plantensoorten hebben bovendien bij de teelt en productie een lage klimaatbelasting aangezien de productie van plantaardige eiwitten gepaard gaat met een lagere uitstoot van broeikasgassen dan dierlijke eiwitten.
  4. Eet dagelijks 15 tot 25 gram noten of zaden zonder zoute of zoete omhulsels; een hand vol komt ongeveer neer op 30 g. Noten bevatten nuttige vetten, eiwitten en vezels; zo bijvoorbeeld bevatten walnoten veel omega-3 vetzuren.
  5. Kies voor producten arm aan zout. Beperk het toevoegen van zout aan bereidingen en aan tafel. Dit zal uw bloeddruk ten goede komen.
     

Het volledige advies kan u hier nalezen

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht