Welke applicaties zijn veilig voor teleconsultatie?

14.04.2020

Experts van e-Gezondheid beoordeelden 6 apps voor teleconsultatie.

De experts van de diensten e-Gezondheid beoordeelden zes applicaties voor teleconsultatie. Clickdoc en Helena worden sterk aanbevolen. Het gebruik van Skype en Zoom daarentegen wordt afgeraden.

Het lijstje met de beoordeling van zes applicaties staat op de website van het e-Healthplatform. Om hun rangschikking te maken, gingen de experts na op welke platformen de tools beschikbaar zijn (browser, android, iPhone etc.), welke functies de app aanbiedt, hoe groot de marktpenetratie is en hoe het zit met de beveiliging.

Clickdoc verdient aanbeveling omdat het op alle toestellen met een recente versie van Chrome, Opera of Mozilla Firefox Quantum draait, wijdverspreid is, een hele lijst functies aanbiedt en sterk beveiligd is. De experts bevelen ook het gebruik van Helena sterk aan, het draait op alle recente browsers, biedt tal van functies, is wijdverspreid en sterk beveiligd.

Signal wordt ook aanbevolen, zij het minder sterk. Signal draait op android, iPhone/iPad en windows maar heeft een beperkte marktpenetratie. Nadeel is dat de arts door het gebruik van deze tool zijn gsm-nummer aan de patiënt meedeelt.

Het gebruik van Whatsapp voor teleconsultatie is volgens de experts ‘aanvaardbaar’. De app draait op android, iPhone/iPad en windows, is wijdverspreid en het gebruik ervan impliceert dat de arts zijn gsm-nummer aan de patiënt meedeelt.

Onderaan het lijstje staan twee tools die de toets niet doorstaan:

  • Skype omdat berichten via Microsoft passeren en daar gedecrypteerd kunnen worden.
  • Zoom omdat er te weinig duidelijkheid is over veiligheid en privacy.

 
U kan het volledige overzicht hier raadplegen.
 
BVAS hoopt dat deze informatie nuttig is om de follow-up van patiënten via teleconsultatie in goede banen te leiden.
 
Dr. Philippe Devos, Voorzitter BVAS

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht