Infosessie “Aanrekenen en attesteren: de spelregels voor huisartsen”

Datum: 
21.06.2022 20:00 - 22:15
Locatie: 
online

De DGEC van het RIZIV stelde eind vorig jaar vast dat de nomenclatuurcodes voor dringende raadplegingen en huisbezoeken soms onterecht worden aangerekend. Vaak was de huisarts zich hiervan niet bewust. Maar wat zijn dan de spelregels?

Ook andere nomenclatuurregels blijken in de praktijk voor vragen te zorgen: hoe en hoe vaak mag u teleraadplegingen nu aanrekenen? Wanneer mag  u de toeslag ’s nachts, tijdens het weekend of op een feestdag aanrekenen? En welke toeslag u wel of niet mag aanrekenen bij één of meerdere bezoeken in een WZC? Wanneer mag u supplementen vragen? Wat mag u aanrekenen voor het invullen van vragenlijsten?

Ook andere nomenclatuurregels blijken in de praktijk voor vragen te zorgen: wanneer en hoe vaak mag u teleraadplegingen nu aanrekenen? Gebruikt u de toeslag voor de ongewone raadpleging (code 103095) reeds? Welk honorarium rekent u aan voor een bezoek in een WZC bij meerdere patiënten? Wanneer mag u supplementen vragen? Wat kan u aanrekenen voor het invullen van vragenlijsten?

Het voorschrijven en afleveren van medische attesten leidt niet enkel tot frustratie bij de huisartsen wegens de administratieve overlast, maar ook vaak tot gespannen verhoudingen met patiënten. Patiënten worden steeds mondiger en eisen soms bepaalde attesten. Bent u verplicht om steeds in te gaan op de vragen van patiënten? Gebruikt u soms dixit-attesten? Welke gevaren bestaan er indien u een arbeidsongeschiktheidsattest onterecht uitschrijft?

Het Vlaams Artsensyndicaat wil de huisartsen daarom meer duidelijkheid geven over deze en vele andere vragen. We nodigen u uit voor de online infosessie die plaatsvindt op 21 juni vanaf 20u.

Dr. Jos Vanhoof, BVAS, start met een toelichting over de raadplegingen op afstand. Andere vooraanstaande sprekers zoals Dr. Bernard Landtmeters, expert gezondheidsbeleid en politiek bij de Landsbond der Christelijke Mutualiteiten, en Prof. dr. Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde van Artsen, en Dr. Peter Joostens, psychiater, geven uitleg over het correct attesteren en aanrekenen van uw prestaties en over omgang met veeleisende patiënten. Mr. Jellina Buelens, advocate van Arcas Law, licht ten slotte kort toe welke de mogelijke gevolgen kunnen zijn indien u geneeskundige verstrekkingen foutief aanrekent en onjuiste attesten aflevert.

Heeft u specifieke vragen over deze thema’s, dan kan u deze op voorhand overmaken via info@vlaamsartsensyndicaat.be.
De sprekers zullen uw vraag dan tijdens deze infosessie bespreken.

Programma
Inschrijven
Praktische informatie

Programma

20u00 Aanrekenen van teleraadplegingen Dr. Jos Vanhoof (VAS)
20u15 Correct gebruik van nomenclatuur Dr. Bernard Landtmeters (CM)
21u00 Hoe omgaan met veeleisende patiënten? Dr. Peter Joostens (Arts in Nood)
21u15 Correct attesteren Prof. dr. Michel Deneyer (Orde van Artsen)
22u00 Risico's bij incorrect attesteren of aanrekenen Mr. Jellina Buelens (Arcas Law)

 

Het einde is voorzien om 22u15.

Inschrijven

Deelname is gratis voor VAS-leden.

Niet-leden kunnen deelnemen aan de infosessie mits overschrijving van € 95 op rekeningnummer IBAN BE39 1111 1175 5919 met vermelding van uw naam en "Infosessie 21.06.2022".

Helaas kan u zich niet meer inschrijven voor deze infosessie.

Kennismakingsaanbod
Wenst u lid te worden van het Vlaams Artsensyndicaat en BVAS?
Betaal slechts € 225, word lid tot eind 2022 en neem gratis deel aan deze infosessie. 

 

Praktische informatie

Datum: dinsdag 21 juni 2022

Tijdstip: van 20 tot 22u15

Hoe: online via MS Teams
Enkele dagen voor de infosessie zullen we de link om in te loggen op de infosessie meedelen.

Accreditering is aangevraagd in de rubriek Ethiek & economie.

 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht