41. Regeling derde betaler

Sinds 1 oktober 2015 moet een huisarts bij zijn raadplegingen de derde betaler toepassen voor zijn patiënten die van de verhoogde tegemoetkoming genieten. De BVAS, in een gemeenschappelijk front met het SVH, de GBO, het SSMG en het FAG, heeft zich vanaf het begin verzet tegen de verplichte toepassing van de derdebetalersregeling. Uit de online petitie die door de BVAS werd georganiseerd bleek duidelijk dat de Belgische huisarts deze mening deelt: meer dan 2.200 huisartsen ondertekenden de petitie tegen de verplichte DBR, terwijl ze bevestigden dat ze toch regelmatig het systeem derdebetaler voor de minstbedeelden toepassen, ongeacht of dezen RVV-patiënt zijn of niet. Artsen vinden het vrije beroep essentieel om een hoog kwalitatieve zorg voor alle burgers van dit land te garanderen, zonder inmenging van overheid en mutualiteiten en zonder extra administratieve last.

De BVAS heeft tevergeefs getracht de politieke keuzes om te buigen. De BVAS vroeg om de mogelijkheid van een opting-out door de patiënt over het gebruik van het derdebetalersysteem in te voeren en om in een uitzondering op de verplichte regeling derdebetaler te voorzien voor oudere artsen die niet de mogelijkheden hebben om hun huidige praktijk om te zetten in een geïnformatiseerde praktijk die ondersteund wordt door alle e-gezondheidszorgsystemen.

Aangezien de autoriteiten geen rekening hebben willen houden met de woede van vele collega's, zowel huisartsen als specialisten, heeft de Raad van Bestuur van de BVAS op 28 oktober 2015 unaniem besloten het Grondwettelijk Hof en de Raad van State te verzoeken om de omstreden wet en koninklijk besluit te annuleren.

terug

 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht

Lid worden

Hier vindt u alles wat uw lidmaatschap bij het Vlaams Artsensyndicaat inhoudt.

Ontdek hier uw lidmaatschap.