Medische verkiezingen 2018 – Programma BVAS - Punt 11 tot 15

11. Beter evenwicht tussen werk en privé
12. Het voorschrift beperkt tot artsen
13. Correcte financiering voor opleiding alle artsen
14. Oplossing voor dubbele cohorte
15. Voor een gezondheidsbeleid dat we willen doorgeven

11. Beter evenwicht tussen werk en privé

BVAS ondersteunt alle maatregelen die bijdragen tot een betere work-life balance voor artsen. Een onduidelijke scheiding tussen beroepsactiviteit en privéleven ligt wellicht mee aan de basis van burn-out, een problematiek die bij artsen te veel voorkomt. Daarom willen wij een actieve bijdrage leveren om tot een beter evenwicht tussen privé en professioneel te komen. De uitbreiding van de wet op de arbeidsduur naar artsen in opleiding was een belangrijke realisatie van BVAS (wet Milquet, 12 december 2010). We zijn ervan overtuigd dat als artsen, ook na hun opleiding, voldoende zorg dragen voor hun eigen gezondheid en welbevinden, dat ook de kwaliteit van zorg en dus de patiënten ten goede komt.

Geef toe, u denkt zoals wij!

12. Het voorschrift beperkt tot artsen

BVAS is van mening dat het voorschrijven van geneesmiddelen, radiologie, klinische biologie, kinesitherapie en verpleegkundige verstrekkingen exclusief voor behandelende huisartsen en artsen-specialisten voorbehouden moet blijven. Artsen kennen immers het volledige dossier van de patiënt, en hun voorschrijfgedrag kadert in een nauwgezette follow-up van de patiënt, zijn behandelingstraject en zijn gezondheidstoestand. In ons land mogen tandartsen, en sinds 2014 ook vroedvrouwen, in beperkte mate geneesmiddelen voorschrijven. Verder hoeft het voor BVAS niet te gaan. Wij verzetten ons tegen de trend die zich in sommige buurlanden aftekent om het recht op voorschrijven steeds verder uit te breiden naar andere zorgverstrekkers, zoals apothekers of verpleegkundigen.

Geef toe, u denkt zoals wij!

13. Correcte financiering voor opleiding alle artsen

Samen met de Vereniging van artsen-specialisten in opleiding (VASO) en met het Vlaams geneeskundig studentenoverleg (VGSO) dringt BVAS aan op een transparante financiering van de opleiding voor alle artsen. Voor 2016 en 2017 eist de BVAS een snelle betaling van de niet-universitaire stagemeesters vanuit het toegewezen budget van 10 miljoen euro van het akkoord artsen-ziekenfondsen.

Vanaf 2018 zou een nieuw financieringsmodel worden uitgewerkt. BVAS eist dat zij deze financiering mee zal beheren. De plannen zijn immers dat zowel de honoraria voor operatieve assistentie, het budget voor de niet-universitaire stagemeesters als het gedeelte opleiding van het budget van financiële middelen (BFM) van de universitaire ziekenhuizen in eenzelfde financiële pot worden opgenomen. Het budget van 18,4 miljoen euro dat minister De Block vrijmaakt om het pedagogisch luik van de opleiding te financieren is een belangrijke stap in de goede richting. Maar er zal meer geld nodig zijn voor een degelijke opleiding.

Geef toe, u denkt zoals wij!

14. Oplossing voor dubbele cohorte

Met het oog op de dubbele lichting artsen die dit jaar doorstroomt naar de beroepsopleiding, is er nood aan meer stageplaatsen. Minister De Block kwam tegemoet aan een vraag van de BVAS en versoepelde de regels. Zo werd de weg geëffend om meer kandidaat-huisartsen en -specialisten op te leiden. De erkende stagemeester die zijn stagecapaciteit wil uitbreiden, moet motiveren op welke wijze hij de kwaliteit van de opleiding kan blijven garanderen.  BVAS richtte tot twee keer toe een oproep tot alle erkende stagemeesters die hun stagecapaciteit willen verhogen om voor de limietdatum van 30 april 2018 hun aanvraagdossier bij de FOD Volksgezondheid in te dienen.Voor BVAS is het erg belangrijk dat alle afgestudeerde jonge artsen de kans krijgen om een kwaliteitsvolle beroepsopleiding te volgen.

Geef toe, u denkt zoals wij!

15. Voor een gezondheidsbeleid dat we willen doorgeven

Veranderingen zijn nodig om de uitdagingen waarvoor we staan het hoofd te bieden. Digitalisering en multidisciplinair samenwerken zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. De vraag is of verplichte structuren zoals opgelegde huisartsenwachtposten, praktijkvormen met verplichte accreditering en forfaitarisering, het model zijn waarin jonge collega’s moeten gedwongen worden. BVAS vindt het minstens even belangrijk dat jonge collega’s in de toekomst ondernemend kunnen blijven, hun praktijk en samenwerking vrij kunnen uitbouwen, en meer tijd hebben voor hun patiënten en hun familie dan voor hun administratie. Kortom, we willen een langetermijnvisie realiseren die de toekomstige generaties artsen alle kansen biedt om ‘met volle goesting’ hun carrière te starten en uit te bouwen.

Geef toe, u denkt zoals wij!

 

Ga naar actiepunten 1 tot 5

Ga naar actiepunten 6 tot 10

Ga naar actiepunten 16 tot 20

terug

 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht

Lid worden

Hier vindt u alles wat uw lidmaatschap bij het Vlaams Artsensyndicaat inhoudt.

Ontdek hier uw lidmaatschap.

Lees ook