Hoe elektronisch geneesmiddelen voorschrijven?

27.10.2016

Hoe gebruikt u recip-e? In vijf overzichtelijke stappen wordt u de werking van het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift toegelicht.

BVAS wilt u helpen en publiceert in samenwerking met Recip-e, de 30 meest gestelde vragen en antwoorden over het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift.

Is uw vraag nog niet beantwoord? Stel deze dan via onze online meldpunt.
Al uw vragen zijn welkom. We willen alle relevante vragen voor u verzamelen, zodat u op één plaats uw antwoord terug vindt.

Stap 1: identificeren

Recip-e is een end-to-end beveiligd systeem (i.e. van zender tot ontvanger). Om dit te kunnen ondersteunen moet u zich kunnen identificeren met het eHealth platform.

Hiertoe moet u een sessie activeren (inloggen) op het eHealthplatform met uw e-ID en uw pincode volgens het principe van Single Sign On. Dit houdt in dat u eenmaal moet inloggen en u die halve dag ongestoord kan verder werken met dit systeem zonder opnieuw in te loggen

Verder moeten er op uw pc ook uw persoonlijk digitaal eHealth certificaat aanwezig zijn. Dit certificaat  moet door u eenmalig aangevraagd worden via de website van eHealth en geïnstalleerd op uw computer. De eHealth certificaten zijn 3 jaar geldig en dienen dan verlengd te worden, eveneens via een web-toepassing.

Het persoonlijk eHealth certificaat bewijst naar eHealth toe wie u persoonlijk bent en wat uw rol is in het e-gezondheidssysteem.

Stap 2: elektronisch voorschrijven

U schrijft het geneesmiddel voor op uw computer via het medisch dossiersysteem of voorschrijfpakket voorzien van connectiesoftware met het eHealth-platform. Wanneer u een voorschrift aanmaakt, kan u ook een ‘notificatie’ verzenden naar een specifieke apotheker. Dit kan bv. gebruikt worden om de apotheker op de hoogte te brengen van een bereiding die hij moet maken of van een zeldzaam product waarvoor een voorschrift op komst is. Dit impliceert geen garantie betreffende de aflevering van het voorschrift. De patiënt kan zelf beslissen om naar eender welke apotheker te gaan; het elektronisch voorschrift is beschikbaar bij de apotheker die de barcode inscant.

Recip-e werkt volgens een end-to-end beveiligd systeem. Enkel de arts, de patiënt en de apotheker kunnen het voorschrift raadplegen. Noch het eHealth platform, noch Recip-e kunnen de inhoud van het voorschrift zien. Zelfs de posologie en bijkomende instructies worden gecodeerd en zijn enkel zichtbaar voor de arts, de apotheker en de patiënt (via een beveiligde web-portaal, met inbreng van e-ID en pincode).

Aanbevelingen:

  • zorgvuldig voorschrijven met volledige duiding van de posologie;
  • wanneer vanuit “historiek” wordt voorgeschreven: nagaan of dat product nog up-to-date is.
     

Stap 3: papieren 'bewijs van voorschrift' overhandigen

Vanaf 1 januari 2017 zal het verboden zijn een papieren voorschrift zoals dit vandaag bestaat af te printen wanneer een Recip-e verzonden is. Vanaf dan wordt het een 'bewijs van voorschrift' zonder intrinsieke medische waarde aan de patiënt worden overhandigd. De software zal automatisch een uniek voorschriftnummer (RID of Recip-e Identifier) en een streepjescode op het bewijs van voorschrift plaatsen. . Deze identificator verwijst op unieke wijze naar het geëncrypteerd voorschrift op de Recip-e server. Hiervoor is geen bijkomende activiteit van u nodig.

Tot en met 31.12.2016 is het papieren voorschrift zoals dit vandaag bestaat nog steeds vereist om de medicatie af te leveren en om de terugbetaling aan de patiënt te verzekeren. Vanaf 1 januari 2017 wordt het elektronische voorschrift het enige rechtsgeldige voorschrift. De wetgeving inzake de terugbetaalbaarheid moet intussen wel aangepast zijn. Het 'bewijs van voorschrift' dat dan aan de patiënt wordt overhandigd heeft geen intrinsieke medische waarde.

Stap 4: geneesmiddelen afleveren

Vanaf 01.01.2017 geeft uw patiënt het voorschrift af aan de apotheker van zijn keuze. De apotheker scant de streepjescode in en de elektronische versie van het voorschrift wordt automatisch opgehaald vanuit de Recip-e databank. De apotheker kan bij aflevering ook feedback aan u verzenden inzake beschikbaarheid van het geneesmiddel of i.v.m. de dosis, tenzij de patiënt dit niet wenst.

Ten allen tijde kan de voorschrijver aan Recip-e opvragen welke de “openstaande” voorschriften zijn (die u gemaakt hebt) voor een specifieke patiënt

Haalt uw patiënt het geneesmiddel niet op, of in geval van gevaar voor de patiënt, dan kan u het voorschrift weer intrekken.

Stap 5: Recip-e server verwijdert voorschrift

Eenmaal het geneesmiddel is afgeleverd en gearchiveerd bij de apotheek, wordt het voorschrift definitief van de Recip-e server verwijderd. Indien er meerdere geneesmiddelen op een voorschrift worden voorgeschreven, kan de aflevering van de andere geneesmiddelen op datzelfde voorschrift uitgesteld worden tot een latere datum.

Welke voordelen heeft Recip-e voor u als arts?

  • Snellere opsporing van incompatibele geneesmiddelen of allergische reacties bij de patiënt via het medisch dossier
  • Snellere controle van verzekerbaarheid van de patiënt
  • Vlottere aanvraag van Hoofdstuk IV geneesmiddelen
  • Rechtstreekse feedback tussen arts en apotheker
  • Meer efficiëntie bij het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen
  • Minder administratieve rompslomp
  • Betere samenwerking tussen zorgverleners leidt tot een betere en snellere zorgverlening voor de patiënt

Geïntegreerde premie voor huisartsen

Eén van de parameters om als huisarts in aanmerking te komen voor de geïntegreerde premie voorzien ter ondersteuning van de praktijk en van het gebruik van eHealthdiensten bestaat erin om In het tweede semester van 2016 minstens 25% van de geneesmiddelenvoorschriften via Recip-e te hebben verstuurd. Start dus nog vandaag!

Contact

U vindt een overzicht van de veelgestelde vragen op de website https://recip-e.be/arts/

Voor andere specifieke vragen rond de werking van het ambulant elektronisch voorschrift, kan u een mail sturen naar de Recip-e helpdesk support@recip-e.be

Opleiding

Recip-e, éénlijn.be en e-sante-wallonie.be organiseren samen meerdere infosessies rond het gebruik van eHealthdiensten zoals het elektronisch voorschrift en het GMD. Hierbij krijgt u inzicht in hoe die nieuwe technologieën werken. Alle vragen over die onderwerpen kunnen tijdens de workshops gesteld worden. Wij lossen de problemen op of verwijzen je door naar de meest competente partner.

Surf naar éénlijn.be voor meer informatie.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht