Nieuws

 
 • 04.12.2023

  BVAS trekt samen met radiologen naar het Grondwettelijk Hof

  BVAS en de Belgian Society of Radiology (BSR) trekken samen naar het Grondwettelijk Hof tegen het verbod op ereloonsupplementen bij het gebruik van zware medische beeldvorming voor niet-gehospitaliseerde patiënten. De wet van minister Vandenbroucke die dit verbod invoert, treedt vandaag (04.12.2023) in werking.

 • 28.11.2023

  Hoe minister Vandenbroucke twee maal woordbreuk pleegde

  Flashback naar 9 januari 2023: BVAS zette toen de opzegprocedure voor het akkoord artsen-ziekenfondsen stop na twee toezeggingen van minister Vandenbroucke. Er zou een debat volgen over welk aandeel van de patiënten nu echt financieel kwetsbaar is en over wat een ereloonsupplement nu precies is. Vandenbroucke pleegde twee keer woordbreuk.

 • 24.11.2023

  BVAS beraadt zich over juridische stappen tegen verbod op supplementen medische beeldvorming

  De ‘wet diverse bepalingen’ is vandaag in het Staatsblad verschenen. Vanaf 4 december 2023 wordt het ziekenhuisartsen verboden om bij gebruik van zware medische beeldvorming supplementen aan te rekenen bij niet-gehospitaliseerde patiënten. BVAS overweegt om de wet aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof.

 • 25.10.2023

  Pandemische noodsituatie wel voorbij voor patiënten maar niet voor apothekers

  Het Verzekeringscomité keurde een ontwerp-KB goed dat de terugbetaling van antigeentesten voor patiënten met het Omniostatuut opheft vanaf 1 januari 2024. Reden? “De pandemische noodsituatie is voorbij.” Vreemd genoeg wordt het voortbestaan van diezelfde noodsituatie aangehaald als motivatie om apothekers griepvaccins te laten toedienen.

 • 17.10.2023

  Algemene Raad keurt budget 2024 goed: de ontmanteling van de medische zorg gaat voort

  De Algemene Raad van het RIZIV, waarin de artsen geen stemrecht hebben, keurde gisteren (16.10.2023) het begrotingsvoorstel voor 2024 goed met 15 stemmen voor bij 5 onthoudingen van de werkgeversorganisaties. Geen enkel voorstel van de artsenbank in de medicomut werd weerhouden. Voor nieuwe medische initiatieven is er geen geld. De ontmanteling van de medische zorg gaat voort zowel in de eerste als tweede lijn, op de geestelijke gezondheidszorg na.

 • 12.10.2023

  Geneeskundestudenten voelen de impact van de verhoogde instroom in de opleiding (VGSO)

  Als Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO) wensen de Vlaamse geneeskundestudenten te reageren op eerste, mogelijke wijzigingen in het onderwijs na verhoging van de instroomquota in de geneeskundeopleiding.

 • 05.10.2023

  Geïntegreerde praktijkpremie: BVAS oefent druk uit

  Maandag stond de uitbetaling van de geïntegreerde praktijkpremie opnieuw op de agenda van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen. Dr. Jos Vanhoof, bestuurder van BVAS, interpelleerde opnieuw Mickaël Daubie, directeur-generaal van de Dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV.

 • 03.10.2023

  Reactie BVAS i.v.m. juiste aantal actieve artsen in België

  Juiste aantal artsen in België : "Nieuwe cijfers van het RIZIV geven BVAS gelijk", aldus dr. Johan Blanckaert, BVAS-voorzitter.

 • 28.09.2023

  BVAS verwelkomt het uitstel van het vaccinatierecht door de apotheker

  Gisteren zou het federale parlement stemmen over een wet die apothekers toelaat het griepvaccin toe te dienen. Minister Vandenbroucke kondigde sinds weken aan dat apothekers op 1 oktober kunnen starten met de vaccinatie. Dat zal uiteindelijk niet het geval zijn, aangezien de wet niet werd goedgekeurd. BVAS stelt met genoegen vast dat ook anderen het vaccinatierecht door apothekers niet als een goede zaak zien.

 • 13.09.2023

  Vraag van ziekenhuizen naar retrocessie van de Riziv-conventiepremie van de ASO’s krijgt een njet van BVAS

  Vorige week bracht de krant De Specialist een recente brief van de Brusselse H.U.B. (Hôpital Universitaire de Bruxelles dat Erasme, Bordet en HUDERF overkoepelt) ter sprake waarin aan de betrokken beroepsbeoefenaars werd gevraagd om de onlangs ingevoerde RIZIV-conventiepremie terug te betalen aan het ziekenhuis.