BVAS dringt aan op snelle en gratis levering van mondmaskers en beschermbrillen

28.02.2020

Aan richtlijnen ontbreekt het de artsen niet, wel aan praktische ondersteuning en beschermingsmateriaal.

Zolang er geen adequaat beschermingsmateriaal voor de huisartsen beschikbaar is, is de afspraak om verdachte gevallen waarop corona getest moet worden, naar een ziekenhuisdienst door te verwijzen en dit steeds volgens de richtlijnen zoals aangegeven door Sciensano en na contactname met de Dienst Infectieziektebestrijding.

 

Huisartsen en artsen-specialisten richten zich tot de BVAS met vragen over de bestrijding van het coronavirus. Aan richtlijnen ontbreekt het hen niet, wel aan praktische ondersteuning en beschermingsmateriaal. De BVAS dringt aan op een snelle levering van voldoende mondmaskers (minstens van het type FFP2) en beschermingsbrillen.
 
De BVAS ontvangt de laatste dagen meerdere vragen van verontruste huisartsen en artsen-specialisten die kampen met een tekort aan medisch beschermingsmateriaal. In de procedure voor de aanpak van een mogelijk geval van besmetting met COVID-19 schrijft Sciensano voor dat zowel de patiënt als de arts tijdens het klinisch onderzoek een mondmasker draagt. De arts dient bijkomend handschoenen te voorzien. En aangezien besmetting mogelijk is via alle slijmvliezen, is ook het gebruik van een veiligheidsbril aangewezen.

Artsen en zorgpersoneel staan in de frontlinie van het coronavirus. BVAS vindt dan ook dat zij gratis beleverd moeten worden met beschermingsmateriaal.

Verder vraagt de BVAS meer duidelijkheid over de Europese groepsaankoop voor mondmaskers waarop België heeft ingetekend. Gaat het wel degelijk om maskers van minstens het type FFP2? Zolang de overheid geen duidelijke leveringstermijn kan meedelen, verwacht BVAS een duidelijk advies voor artsen die deze beschermingsmiddelen niet in voorraad hebben.

Als grootste artsenvereniging is BVAS het eerste aanspreekpunt voor artsen. Daarom verzoeken we de overheid om snel en continu met ons te communiceren over de beschermings- en preventieve procedures en informatie bestemd voor de artsen. Uiteraard is BVAS steeds bereid om de uitwisseling van informatie met de artsen te bevorderen.
 
Dr. Bart DEHAES
Ondervoorzitter BVAS
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht