Het is nu officieel bevestigd: België heeft geen beschermingsmateriaal tegen het coronavirus in stock

05.03.2020

Woensdag 5 maart jl. werd toegegeven dat ons land geen beschermingsmateriaal tegen het coronavirus in voorraad heeft. Er wordt opgeroepen om het beschermingsmateriaal in eigen land te produceren.

Tijdens een overleg met Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke, de virologen van het wetenschappelijk comité dat de coronacrisis opvolgt en de brede zorgsector werd vanmiddag toegegeven dat ons land geen beschermingsmateriaal tegen het coronavirus in voorraad heeft. De aanwezigen kregen te horen dat daar eerstdaags ook geen verandering in zal komen.
 
Op de vraag of er nieuws is over de aangekondigde Europese groepsaankoop van medisch beschermingsmateriaal, kwam geen antwoord. Omdat het geen zin heeft te blijven wachten op leveringen die te laat of misschien nooit zullen aankomen, is er tijdens een Interministeriële Conferentie opgeroepen om in eigen land beschermingsmateriaal te produceren.

Bedrijven worden aangespoord om binnenlandse productielijnen te openen voor mondmaskers, beschermingspakken en brillen. In afwachting daarvan is het behelpen: iedereen, van artsen tot patiënten, krijgt de raad om zelf met hersteriliseerbaar materiaal (lappen stof en linten) mondmaskers en beschermingspakken te maken.

Een belangrijke vraag is welke labs, behalve dat van professor Van Ranst (KU Leuven), intussen de tests uitvoeren. Volgens prof. Van Ranst kan het UZ Leuven de nodige tests bezorgen aan de laboratoria van de ziekenhuizen binnen het eigen netwerk. Ook het UZ Gent en het UZA zouden “in house made” tests ter beschikking hebben voor de ziekenhuizen in hun netwerk.

Het voorstel van onder meer onze Franstalige BVAS-collegae om, indien België in de hoogste alarmfase (fase 3) gaat, de patiënten gericht door een beperkt aantal huisartspraktijken te laten opvangen om zo het aantal besmette zorgverleners te beperken, kwam tijdens het overleg niet ter sprake.

Ook het overaanbod aan informatie die bovendien niet altijd eenduidig is, kwam ter sprake. Er werd aangedrongen om in de eerste plaats de website info-coronavirus.be te raadplegen voor up-to-date informatie.

Omwille van het gebrek aan beveiligingsmateriaal, bleef er een in-de-steek-gelaten gevoel hangen na de vergadering.

Dr. Marc Moens
Erevoorzitter BVAS
Voorzitter Vlaams Artsensyndicaat

Meer informatie over het coronavirus COVID-19 vindt u hier op onze website.

De meest actuele informatie over het coronavirus COVID-19 vindt u hier.
 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht