Marc Moens: “Orde moet naar premier voor wettelijke basis meldplicht contact tracing”

22.05.2020
Dr. Marc Moens: "Wettelijke basis meldplicht contact tracing is nodig"

Het recente Orde-advies over de bescherming van de privacy van arts én patiënt bij contact tracing doet me een beetje op mijn honger blijven”, aldus de Bvas-erevoorzitter. “Men omschrijft wel in het advies dat dat een probleem kan vormen: elke naam van een patiënt die men ‘verraadt’ als men als arts zelf besmet is, kan leiden tot een proces van die patiënt tegen de behandelend arts. Er ontbreekt een wettelijk kader.” De Orde zegt met andere woorden A, maar B moet volgen.

Dokter Moens vraagt dan ook dat de Orde verdere stappen zet: “Ik betreur het dat de Orde niet zelf zeer actief naar de premier is gestapt, of naar het parlement, om dat ontbreken van dat wettelijk kader aan te klagen. Men omschrijft het, maar men neemt niet tegelijk de nodige actie. Het is de Orde die bij de regering proactief moet afdwingen dat er een gepast reglementair wettelijk kader voor gemaakt wordt. Op dit moment vind ik niet dat er een juridische basis is om, als je als arts besmet bent, de namen van al je patiënten zomaar over te maken aan de opspoorder.”

“Er bestaat wel een regeling over meldplicht naar aanleiding van een zwerver die met tbc besmet was, maar die slaat enkel op een paar gevallen per jaar. Nu gaat het misschien over duizenden of tienduizenden mensen die je moet tracken en tracen. Dat is van een heel andere orde.”

En dr. Moens besluit: “Het belang van de volksgezondheid primeert wellicht, maar geef daar dan een wettelijke basis aan.”

Bron: De Specialist

U kan het recente advies van de Orde betreffende contact opsporing hier raadplegen.

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht