BVAS wil ook beschermingsmateriaal voor extramurale artsen-specialisten

07.05.2020

Hervatting niet-dringende extramurale zorg, liefst met beschermingsmateriaal

In een brief aan minister Philippe De Backer vraagt BVAS opnieuw aandacht voor de artsen-specialisten die buiten het ziekenhuis werken. Zij zijn ook op 4 mei begonnen met de hervatting van hun niet-dringende activiteiten, maar ze moeten het daarbij zonder beschermingsmateriaal stellen. BVAS vindt het niet fair dat zij ontbreken op de lijst van prioritaire beroepen voor de levering van onder meer mondmaskers.

Voor de hervatting van de ambulante zorg in de privépraktijk heeft de overheid zich geëngageerd om vanaf maandag 4 mei zorgverstrekkers te bevoorraden met onder andere maskers, handschoenen, veiligheidsbrillen en beschermende schorten. Huisartsen bijvoorbeeld kunnen dat materiaal bekomen bij hun triagecentra. Intussen namen de regio’s initiatieven om andere beroepsgroepen zoals bv. leerkrachten met beschermingsmateriaal uit te rusten. We juichen die initiatieven toe.

BVAS is echter verbaasd dat de overheid de groep van artsen-specialisten die actief zijn buiten het ziekenhuis, bv. in poliklinieken of privépraktijken, over het hoofd blijft zien. Zij staan niet eens op de lijst van het RIZIV met ‘prioritaire groepen’ voor de verdeling van persoonlijk beschermingsmateriaal. Van de vele extramurale artsen-specialisten die toch een aanvraag indienden op de officiële website, heeft niemand al een levering ontvangen.

In een brief aan minister De Backer vraagt BVAS uitleg over deze gang van zaken. De extramurale specialisten staan dichtbij hun patiënten en zijn essentieel voor het goed functioneren van de gezondheidszorg. BVAS wil een antwoord op de vraag of er alsnog beschermingsmateriaal voor deze groep van specialisten voorzien zal worden en op welke manier ze dat materiaal kunnen ontvangen.

Dr. Philippe Devos, Voorzitter BVAS

U kan deze brief aan minister De Backer hieronder raadplegen.

 

 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht