Renteloze leningen voor startende huisartsen

Een startende huisarts kan een eenmalige renteloze lening van 35.000 euro krijgen voor het starten of uitbouwen van een praktijk en een extra renteloze lening van 10.000 euro voor infrastructuur om samen te werken met een praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner.

Aan het begin van uw carrière heeft u ongetwijfeld ook heel wat uitgaven zoals nieuw doktersmateriaal of een wagen aankopen, het patiëntenbestand overnemen, het kabinet verbouwen, ... Hiervoor kan u sinds 1 januari 2023 gebruik maken van een renteloze lening van maximaal € 35.000Een extra renteloze lening van € 10.000 wordt eveneens voorzien voor infrastructuur om samen te werken met een praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner.

Voorwaarden voor renteloze lening van € 35.000

Elke huisarts die zich voor de eerste keer installeert in een nieuwe of bestaande individuele praktijk of groepspraktijk in het Nederlandse taalgebied of het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad kan een renteloze lening van € 35.000 aanvragen.

De lening moet worden aangevraagd binnen de 5 jaar na installatie (d.i. de datum vanaf wanneer de erkende huisarts deelneemt aan de medische permanentie). Een huisarts in opleiding (haio) kan de lening ook aanvragen voor zijn installatie, als hij kan aantonen dat hij zich binnen een jaar zal installeren en een aankoopbewijs kan voorleggen van een pand.

De lening kan enkel worden aangevraagd door startende actieve huisartsen. Onder een startende huisarts wordt verstaan:

  • maximaal 15 jaar na de erkenning als huisarts
  • of binnen 2 jaar na de terugkeer uit het buitenland, op voorwaarde dat de arts gedurende meer dan één jaar actief was in het buitenland
     

De huisarts moet aangesloten zijn bij de huisartsenkring van zijn regio.

Voorwaarden voor een bijkomende renteloze lening van € 10.000

Bovenop de rentloze lening van € 35.000 kan elke huisarts nog een bijkomende renteloze lening van € 10.000 aanvragen voor een bijkomende ruimte of bijkomende infrastructuur voor samenwerking met een praktijkverpleegkundige of praktijkondersteuner.

Voor deze lening van € 10.000 gelden dezelfde voorwaarden als voor de lenigen van € 35.000, behalve dat deze extra lening niet per se binnen de 5 jaar na installatie hoeft te worden aangevraagd.

Daarbovenop gelden als extra voorwaarden:

  • de huisartsenpraktijk moet een samenwerking aangaan met een praktijkondersteuner of een praktijkverpleegkundige. U zal dat moeten bewijzen met een arbeidscontract.
  • de praktijkondersteuner en de praktijkverpleegkundige moeten in loondienst werken.
  • de huisarts die de lening aanvraagt, moet bijdragen in de kosten voor een bijkomende ruimte of bijkomende infrastructuur voor de praktijkondersteuner en de praktijkverpleegkundige. U zal dat moeten bewijzen met een overzicht van de verdeling van de kosten voor de bijkomende ruimte of bijkomende infrastructuur.
     

Kreeg u eerder al de renteloze lening van € 35.000 maar nog niet die van € 10.000?
Dan kan u u die extra lening nog aanvragen, zolang u voldoet aan de bovenstaande voorwaarden.

Let op!
Voor de renteloze lening en bijkomende renteloze lening dienen de kosten gemaakt te worden na de aanvraagdatum van de lening. Retrograde kosten kunnen dus niet worden meegenomen.

Hoe uw aanvraag indienen?

Stuur het aanvraagformulier en de gevraagde bijlagen voor een renteloze lening naar volgend adres of mail de documenten naar info@vlaamsartsensyndicaat.be:

Vlaams Artsensyndicaat
Afd. Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant
Doornelei 17/001
2018 Antwerpen

Het aanvraagformulier en de bijkomende bijlagen kan u hier downloaden.

Vanaf het najaar 2023 zal u de aanvragen digitaal kunnen indienen in plaats van met dit formulier.

Wij gaan volledig kosteloos voor u na of uw dossier volledig is en sturen deze dan door naar PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) voor de finale afhandeling van uw aanvraag. Het VAS is immers een erkend steunpunt en kan u daarbij verder helpen. Bovendien kunnen we bij mogelijke problemen bemiddelen en voor de nodige verduidelijking zorgen.
 


Heeft u vragen over uw dossier?
Aarzel dan niet ons te contacteren via info@vlaamsartsensyndicaat.be.

 
 
Deel dit bericht: 
Deel dit bericht

Lid worden

Hier vindt u alles wat uw lidmaatschap bij het Vlaams Artsensyndicaat inhoudt.

Ontdek hier uw lidmaatschap.

Lees ook